2014. január 22., szerda

Helyzetjelentés Mogyi kistesójáról

Voltam ultrahangon, ahol megerősítették, hogy lány lesz. (Juhú!) Állítólag nagy a feje és hosszú a lába. :)
Az arca nagyon cuki, pont a "kamerába" nézett.

"A 26. terhességi héten a magzat már sokkal életerősebb és nagyon aktív. Izmait erősítő különböző "tornagyakorlatok" által, kezeit és lábait erőteljesen mozgatja. A testét borító zsírréteg még mindig elég vékony, a verejtékmirigyek pedig csak most kezdenek kialakulni.
Az orr üregei teljesen ki vannak fejlődve a légzéshez és az ajkak készen állnak a szopizásra. Ezt a reflexet a baba már ebben az időszakban is gyakorolja, szájához közelítve a hüvelykujját.
Ha a baba túl sok folyadékot nyel akkor csuklani vagy köhögni kezd. 
A fizikai fejlődésével párhuzamosan, a magzat egy öntudatos személlyé válik, önálló reakciókkal és érzésekkel. Mimikáját kihasználva egyre több arckifejezést produkál: ráncolja a homlokát, haragosan néz, vagy vidáman elmosolyodik. A következő időszakban az agy azon része, amely a személyiséggel és az intelligenciával társul, sokkal összetettebbé válik.
"A legújabb trükköm, hogy valamit elkapok—mondjuk a köldökzsinórt." A kisbaba sok reflexe között a fogás is rendkívül fontos. Ha ujjunkat odatartjuk egy újszülöttnek, meglepően erős a markolása. A magzat ebben az időszakban gyakorolja “gyilkos szorítását”. Kedvenc húzigáló játéka a köldökzsinór: ezt ráncigálja és húzogatja. Ne aggódjon! A köldökzsinór kiállja a probát.
A baba méretei a 26. héten átlagosan: magassága 32-33 centiméter körüli, súlya hozzávetőleg 850 gramm."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése