2013. június 13., csütörtök

Bálint

A név eredete:
A Bálint nevet már az Árpád-korban is ismerték, de soha nem volt gyakori név, bár a 15-16. században gyakrabban használták. 1967-ben mindössze 97-en kapták ezt a nevet, a 80-as években a 39. leggyakoribb név volt. Az 1990-es években a Bálint igen gyakori, a Valentin igen ritka név volt, a 2000-es években a Bálint a 6-16. leggyakoribb férfinév, a Valentin nem szerepel az első százban. 2011-ben a 14. leggyakrabban adott férfi keresztnév.

Névnap: február 14.

Névnapi szokások
A Felvidéken voltak olyan helyek, ahol Bálint napon az emberek kimentek az egykori Szent Bálint templom helyére, és megmosdottak a hóban, hogy egész évben egészségesek maradjanak.
A horvát néphit szerint a madarak ilyenkor tartják a menyegzőjüket, ezért a Rába mellett Bálintot tréfásan a verebek védőszentjének is nevezik.
Máshol azt figyelték meg, hogy Bálint napkor, vagy akörül a vadgalambok visszaérkeznek, jelezve a tavasz kezdetét. Sok szőlősgazda ilyenkor kezd a szőlőmetszéshez, hogy a következő évi Bálint napra bőven legyen bora.
Az angoloknál is Bálint napon (St. Valentine's Day) kezdenek a madarak párt választani, és a szerelmesek is ekkor vallanak szerelmet, ezért ezt a napot széles körben megünneplik úgy, hogy akit szeretnek, kedvelnek, annak ajándékot, üdvözlőkártyát küldenek. Az utóbbi években Magyarországon is meghonosodtak a Valentin-napi szokások.

Név jelentése:
Erős, egészséges, ép, hatalmas

A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje:
Valentinus→Valentin→Valent→Balent→Bálint.

Becenevek:
Bálintka, Bali, Balika, Balus, Balkó

Név elemzése:
A Bálint név gyakorlatias, szorgalmas, rendszerekben gondolkozó személyiség kialakulását támogatja. Reál beállítottságú, kissé kételkedve vizsgálja az életet. Céljai eléréséért következetesen, önállóan, türelmesen és kitartóan képes dolgozni. Saját ötleteit, elképzeléseit annyira kedveli, hogy mások véleményére nem is kíváncsi, ezt sokan barátságtalanságnak élik meg.
Erejét  nem a fizikuma, sokkal inkább lelkisége adja. Szeretetet adni és kapni , ez életének a kulcsa. Feladata támaszt nyújtani az embereknek. A legfőbb erénye , hogy szinte mindent és mindenkit képes elfogadni. Megbízhatóságot és  erényességet sugároz. Akiket szeret, azokért képes tűzbe menni. Akkor teljesedhet ki legkönnyebben, ha ezt a családban, vagy egy közösségben  teheti meg. Viszont ha önzővé válik, elgyengülhet vagy elbizonytalanodhat. Nem képes harcolni, emiatt gyakran gyengének tűnik.  Nagyon jó megérzésekkel és ösztönös könnyedséggel rendelkezhet, ez azonban gyakran nemtörődömséghez vezet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése