2016. november 7., hétfő

Emiről írt a bölcsis néni


"Emi 30 hónapos lett, ezért rövid tájékoztatást írok a fejlődéséről.
Reggelente anyukájával érkezik tízórai előtt. Elválásnál általában most már nem sír, puszival és pacsival köszön el anyukájától, majd besétál a szobába. Mielőtt belemerül a játékba, mesél nekem a bölcsődén kívüli élményeiről, pl.: "Mogyi hányt.", "Apával kakiltam.", "Anya hoz nekem kindert.".
A szobában a legtöbb idejét babázással tölti; levetkőzteti, megfürdeti, befekteti a bölcsőbe, betakarja, beleteszi a babahordozóba és a szobában sétál vele. Szeret még kirakózni, mesekönyvet nézegetni, főzőcskézni, Duploból építeni. A tükör elé gyakran leül, nézegeti magát, hajat szárít, fésülködik, rúzsozza a száját.
Mostanában Laurával többször egymás mellett játszanak. Játéka közben előfordul, hogy énekel. Ilyenkor Laura csatlakozik hozzá és együtt énekelnek. 
Az udvaron most már játszik, de csak a közelemben. Mellettem motorozik, mogyorót, falevelet gyűjt, közben sokszor megkérdezi: "Mikor megyünk be?". Régebben, amikor be kellett jönnöm az udvarról valamilyen okból kifolyólag, engem keresett és sírt, nem fogadta el Rékától a vigasztalást. Mostanra teljesen elfogadta őt is. Ha én nem vagyok jelen, szívesen fordul hozzá, játszik vele, de úgy gondolom, továbbra is fontos számára a közelségem, a jelenlétem.
Beszéde érthető, több szavas mondatokban beszél. Szókincse gazdag, választékos
Öltözködés terén nagyon önálló, udvari nadrágját, szandálját, csizmáját egyedül veszi fel. Pulóvere, kabátja felvételéhez segítséget igényel. Teljesen önállóan levetkőzik.
A fürdőszobában a WC előtt cserélem ki a pelusát, a WC-re továbbra sem szeretne ráülni. Kézmosásnál alaposan beszappanozza a kezét, kérés nélkül elzárja a csapot szappanozásnál. Kezét szárazra törli. Haját kifésüli, majd én is átfésülöm, közben mondja: "Megcsinálod a frizurám?" Ilyenkor hajgumit és csatot teszek bele.
Étkezés terén válogatósabb lett, a főzelékeket nem eszi meg, vagy csak pár kanállal eszik belőle, a feltéteket mindig elfogyasztja. Leveseket, túrógombócot, tésztás, rizses ételeket szereti. Gyümölcsök között nem válogat. Jóízűen uzsonnázik, zöldségeket szereti. Jobb kézzel, nagy kanállal, tisztán étkezik, néha figyelmeztetni kell, hogy fordítsa be a kanalat a szájába. A székére leül, segítség nélkül odahúzza magát az asztalhoz.
Ebéd után otthonról hozott játékát (mindig más) megkeresi, lefekszik az ágyra, két ujját beteszi a szájába, haját csavargatja. 12:30-13:00 felé alszik el, 14:00 körül ébred. Édesanyja érkezését ébredés után már nagyon várja, sokszor kérdezi, mikor jön érte. Miután befejezte az uzsonnáját,  fél négyig, édesanyja érkezéséig többször az ajtóhoz sétál. Amikor anyukáját meglátja, mosolyog, majd odasiet hozzá és átöleli.

Súly: 15 kg
Hossz: 95 cm

2016.11.02.


Szalai Rita
kisgyermek nevelő"



A végére íme egy kép a mai bölcsis tízórairól: céklás túrókrémes kifli. Csodák csodájára Emi nemhogy megette, de még repetát is kért belőle.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése