2015. január 28., szerda

Helyzetjelentés

Mogyi

Kedvenc elfoglaltságai: duplozás (ebből leggyakrabban uszodát, minigolfpályát, tornyot és játszóteret kell építeni neki), gyurmázás, szerelés, kalapálás, dobolás. A zajt csapó elfoglaltságotkat mind imádja. Újabban szeret könyveket nézegetni is. Most éppen a Boribon könyvek a kedvencei, de szoktuk nézegetni a Tesz-vesz szótárt is. Gyurmából gyakran csinálunk palacsintát és tortát. A tortára mindig gyertyát is kell tenni, amit elfújunk, aztán tapsolunk, majd Mogyi felszeleteli a tortát.
Imád vizezni. A csapot tele engedi vízzel (néha olyannyira tele, hogy úszik a fürdőszoba), és az így létrehozott medencében játszik a Duplo figurákkal.

A roller már nem érdekli, motorral szeret a játszótérre jönni. A játszótéren imád hintázni, homokozni és "lógózni".
Szereti a szerepjátékokat és szeret bunkizni az asztal alatt. Imád beszélgetni.
A kanapén ugrálás és a kanapén vagy a kanapé előtt párnákból toronyépítés még mindig imádott elfoglaltsága.

A rongyi - ami most már csak feleakkora, mint volt - még mindig a mindene.

Fürdés után le kell ültetni a kanapéra, fején a fürdőlepedőjének kapucnijával, és úgy fogyasztja el a tápszerét ("taptát"). Reggel, amikor felébred, azonnal kéri az iPadet, és azon nézeget videókat, amíg a Peti elkészíti a tápszerét, és így várja, hogy mi is felébredjünk az Emivel. Az iPadezés és a mesenézés egyébként egész nap eszébe sem jut, annyira jól elvan, elvagyunk. Egyre többször és többet van el egyedül. Nagyon elmélyülten el tud már játszani magában (pl. szerel, figurákkal játszik, gyurmázik, főz).

Emi társaságát egyre jobban szereti. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem zavarja, amikor Emi belekontárkodik a játékába, vagy hogy nem csapja meg néhanapján, de már egész jól elvannak egymás mellett is, együtt is.

Imádja a Kinder tojást (amit ő csak "ajándéknak hív), a narancslevet, a reszelt sajtot és a Túró Rudit. Még mindig nagy kedvence a banán, a tejet és a joghurtot viszont már nem kéri annyira gyakran.

Már nagyon jól beszél, ragoz, de azért még ejt hibákat ragozás terén, meg van néhány szó, amit nem a megfefelő pillanatokban használ. Halandzsául is nagyon jól el lehet beszélgetni vele. Halál komoly fejjel válaszol az embernek halandzsa nyelven (is).

Nagyon kedves, szófogadó. A délutáni alvás most végre úgy megy, hogy kérem, hogy menjen aludni, és amikor elviszem az Emit lefektetni, akkor ő is befekszik az ágyába és magától elalszik. Ez még olyankor is így van, amikor nagyon nem akar, olyankor sírva teszi ugyanezt, de még így is lefekszik szépen, kötelességtudóan. 
Már a pelenkázásnál sem hisztizik végre, lefekszik szépen a szőnyegre, és engedélyzi a műveletet.

Az orvosoktól fél, mint a tűztől. Ha doktorhoz kell menni, teljesen maga alatt van, a váróban fel kell venni, és le sem lehet tenni, amikor pedig sorra kerülünk és bemegyünk a vizsgálatra, torka szakadtából üvölt. Ez azóta van így, mióta a bölcsiben a jelenlétünk nélkül megvzsgálta a bölcsi orvos. Orvososat játszani viszont nagyon szeret.
Múltkor meg annyira félt, az egyébként nagyon kedves, UPC-s szerelőtől, hogy be kellett zárkóznom vele a szobájába, amíg a bácsi haza nem ment. Megkérdeztem, mitől fél, azt mondta, attól, hogy a bácsi megkalapálja őt a kalapácsával. Hiába bizonygattuk neki a bácsival együtt, hogy nincs is nála kalapács. :)

Kedvenc rajzfilmei: Tom&Jerry, Masha és a maci

Szeret nekem segédkezni a főzésnél. Mindig ő turmixol és a tojásokat is ő üti fel.

A színeket kezdi felismerni. A lila már mindig megy , a többi még nem annyira. Amikor a "Boribon és a hét lufi" c. könyv nézegetésekor a Peti felsorolta neki a lufik színeit, Mogyi megdicsérte "Ügyes vagy!". :)

Imád kupit csinálni, könyveket lepakolni, párnákat szétdobálni.
Mostanában nem nagyon labdázik.

Az esti altatásnál hozzám ragaszkodik. Mindig el kell mesélnem neki a Mogyi napját - amibe gyakran ő is beleszól -, aztán bent kell maradnom, amíg elalszik. Amikor már azt hinné az ember, hogy végre elaludt, egyszer csak felül, és elkezd magyarázni valamit, ami éppen eszébe jutott. Este 10 körül szokott elaludni mostanában, és reggel 8 körül ébred. Éjszaka nem ébred fel, angyon mélyen alszik, ágyut lehetne dörgetni mellette. Néha beszél álmában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése