2016. február 12., péntek

Helyzetjelentés


Emi (21 hónapos)

 

 


Már teljes mondatokat mond. Sokszor még csak mi értjük, de mi már szinte mindent el tud magyarázni, amit szeretne.

Állandóan felkéredzkedik a kezünkbe. A Mogyitól tanult "HÉ!" felszólítással jelzi ezt a kívánságát, és addig nem tágít, amíg eleget nem teszünk neki.
Nagyon bújós, kedveskedős kislány. Gyakran mondja nekünk, hogy "Szeszele" (=Szeretlek). Majd gyakran hozzáteszi utána a még kihagyott családtagok neveit is, pl. ha nekem mondja, akkor így: "Szeszele. Apát is. Mogyit is."

Nagy bosszantó, imádja a Mogyit hergelni, idegesíteni. Aztán persze óriási bömbölés és krokodil könnycseppek következnek, ha a Mogyi végül odacsap.

Nagyon szeret duplózni, puzzle-t rakni (ha megmutatom, hol van a kiszemelt darabka helyen, szépen beilleszti, ahova kell). Imád könyvet nézegetni. Kedvencei a Pipp és Polly könyvek. Szeret gyurmázni.

Továbbra is a középső két ujjával cumizik, és közben a haját birizgálja.
A délutáni elalvás mostanában nehezen megy, minden más jobban érdekli. Ha viszont végre elalszik, általában 2 és fél, 3 órát is alszik.

Este hálózsákban alszik ("házsáká"), amit reggel még egy ideig magán hagy, és abban közlekedik, ahogy a Mogyi is tette régen.

Egy ideig nagyon jó evő volt, mindent megevett, de ez sajnos eléggé romlik, és nagyon keveset is iszik. Ami a szájába kerül, és nem szimpatikus neki, azt zokszó nélkül kiköpi a kezünkbe. Húst nem nagyon eszik, még sonkát sem, nemhogy főtt, sült húst. A leveseket és a tésztát nagyon szereti. Reggelire eszik a legtöbbet, olyankor két lekváros kenyeret is megeszik. 
A tápszert már nem hajlandó meginni. Tejet sem nagyon iszik, csak néha-néha kakaót.
Imádja a joghurtot, a Vitatigris gyümölcspürét, a körtét és a különböző gyümölcsleveket.

Amióta volt egy nagyon csúnya szorulása, egyáltalán nem nem hajlandó magától kakilni, akár 5-6 napig is visszatartja.

Mostanában imád hintázni. Akár egy órán keresztül elüldögél a hintában.

Nagyon önálló, mindent egyedül akar csinálni, és sértésnek veszi, ha segíteni próbál neki az ember. Pl. egyedül veszi fel a cipőjét, sapkáját, egyedül mosakszik.

Imádja, amikor reggelenként és esténként ő kenheti az arcomra a krémet.

Idegenekkel nem nagyon barátkozik, még a családtagoknak is meggyűlik vele a baja néha, mert velük is szokta közölni, ha közelednek hozzá, hogy "Menj innen!".

Egy csomó dal szövegét/szövegrészletét tudja már kívülről, pl.: Nád a házam teteje; Legyen hó; Boci, boci tarka.

Könnyedén kezeli a telefonokat, iPadet.

Nagyon szeret képeket nézegetni magáról.

Éjszaka már általában az ágyában alszik, és egyre gyakrabban alussza át az éjszakát. Minden hónapban szokott lenni egy-egy nap, amikor valamiért nem nagyon tud aludni; nincs semmi baja, csak nem alszik el, teljesen éber.


Mogyi (3 és fél éves)

 

 

 

Hosszas küzdelem után beszokott az oviba. Még csak a délelőttöket tölti bent, a tervek szerint a jövő évben fog csak ott aludni. Amikor kijön az ember az oviból, mindig oda kell menni a csoportjuk ablaka elé, és integetni neki. Az ovikezdés miatt sajnos elég gyakran beteg mostanában.

Legjobb barátja, vagyis barátnője: Emma. Imádják egymást. Kapcsolatuk hajnalán állandóan összevesztek mindenen, de mostanában már nagyon ritkán torkoll sírásba a közös játékuk. Nagyon jól elvannak együtt.

 

Nagyon ügyes, jó a mozgása, labdaérzéke. Ügyesen rúgja a labdát, jól dob kosárra, egy pillanat alatt megtanult pótkerék nélkül biciklizni.
Kb. egy hónappal ezelőtt rákapott a puzzle rakásra. Eddig egyáltalán nem érdekelte, de azóta sokat kirakózunk.
Rajzolásban nem túl jó.
Szeret könyveket nézegetni, mesét hallgatni.
Imádja a dinoszauruszokat. Kedvenc sorozata: Dinoszaurusz kalandok Andyvel. 

Nagyon jól, elmélyülten el tud játszani egyedül. Imádja a szerepjátékokat. Mostanában leggyakrabban Andy bőrébe bújik. Kedvenc játékai: dinoszauruszok, motoros figurák.
Már nem szokott vizezni, mint régebben.
Az új, Buzz-os rongyi mellett még a régi rongyija megmaradt pici darabját is szokta használni rongyizásra.

Nem olyan önálló, mint az Emi. Tudna egyedül öltözni, de ezt a tudományát nem csillogtatja túl gyakran.

Jó evő, az oviban minden megeszik, és itthon is elég sok mindent. A süteményekért nem nagyon van oda. Nagyon szereti a Vitatigris, kakaót, túró rudit, palacsintát, tésztát és ő a húst is nagyon.

A kakilás még mindig csak pelusba megy. Napközben és délutáni alvás közben már szobatiszta, de éjszaka még nem tudja tartani a pisit, ezért még pelusban alszik.


Gyerekek kedvenc zenéi jelenleg:

Mert a nézését, Majom feneke, Legyen hó


Napirendünk mostanában

Reggel 7.30 és 8.30 között valamikor felkelés. Reggeli (Mogyi általában csak "taptát" (junior italt) iszik, és enni már nem kér), aztán hétköznap indulás az oviba. Emivel délelőtt itthon játszunk, vagy játszótért, esetleg valakit meglátogatunk, aztán 12.15-re megyünk a Mogyiért az oviba.
Oviból haza. Itthon ebéd. Mogyi gyakran velünk is megebédel még egyszer.
Délutáni alvás 14.00-től. Mogyi kb. másfél, Emi 2 és fél, 3 órát alszik. 
Délután itthon játék (kint sajnos már sötét van ilyenkor, és hideg). Duplózás; kivisszük a nagy alvó matracot, és azon ugrálnak, vagy nekitámasztjuk a a kanapénak, és csúszdát csinálunk belőle (ez nagy sláger); könyvnézegetés, mesenézés, puzzle rakás, gyurmázás, ilyesmi.
Apa hazaér. Vacsora. Fürdés. Még egy kis játék. Fogmosás. A "3P": , pizsi, pisi, pelus Mogyinak.
Este mindketten lekapcsolják a villanyt egymás után ("csapcsóka"). A kapcsolóig Apa által szolgáltatott lifttel jutnak fel. 
Villanyoltás után szinte mindig be kell rakni nekik a Jégvarázs zenéjét.
Esti mese: Emi és Mogyi napja (a napjuk részletes elmesélése, amihez ők is hozzászólnak, kiegészítik az általuk fontosnak vélt, kimaradt részekkel).
Altatás kezdete fél 9-9-fél 10, ilyesmi időpontokban. Befejezése: 9- 11-ig valamikor. Vannak napok, amikor borzalmasan sok idő alatt alszanak el. Sajnos úgy altatjuk őket, hogy bent maradunk, amíg el nem alszanak, így elég gyakran elmegy vele az egész esténk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése