2014. március 8., szombat

A terhesség 33. hete: Mogyi kistesója most éppen itt tart a fejlődésben

"A 33. terhességi hétre a magzat már teljesen kifejlődik, a szülésig csupán híznia és erősödnie kell. A zsírszövet gyarapodásának köszönhetően bőre rózsaszínessé válik, és egyre inkább hasonlít egy újszülöttre. 

A 33 hetes magzat hossza kb. 41 cm, súlya megközelítőleg 2.000 gramm A baba mérete olyan kétharmada annak, mint amekkora újszülött korában lesz. Növekedésének köszönhetően testhelyzete megváltozik, mozgása pedig kevésbé aktívvá válik. Lábai maga alá húzza és gyakorlatilag a méh teljes térfogatát elfoglalja.

A 33. terhességi héten a magzat már képes egyedül lélegezni, azonban a tüdők még tovább folytatják fejlődésüket. Az emésztőrendszer és a többi belső szerv már mind ki van alakulva, működőképes és elérte végleges formáját.

Ha a baba még mindig farfekvéses, akkor ezen a héten már mindenképp számítani lehet arra, hogy megfordul fejjel lefelé, elfoglalva ezáltal a szüléshez leginkább megfelelő helyzetet.


Kisbabájának agya még mindig szélsebesen fejlődik, ahogy öt érzéke a méhen kívüli világra készülődik. Ekkor már látja a körülötte lévő cseppfolyós világot; érzi, mikor megfogja lábujját vagy szopizza az ujját; érzi a lenyelt magzatvíz ízét; és persze hallja az ön szívének dobogását, a hangját, a gyomra korgását. A magzatburokban persze nincs illathozó levegő, de ha volna, a kicsike érezné a körülötte lévő illatokat. Amikor a pici ébren van, nyugodt, hallgatózik, érez, elmosódott formákat talán még lát is, de mindenekelőtt tanul, hiszen az agyában lévő billiónyi idegsejt szó szerint trilliónyi kapcsolatot épít ki egymással. A baba tevékeny is, bár ilyenkor már csak néhány erős rúgásra és döfésre korlátozódnak a mozdulatai."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése